YENI PANDEMI RUHSAL BUNALıM

DSÖ, Bir sonraki salgın ruhsal bunalım olacak dedi, çocuklara dikkat çekti. AKŞAM, çocukların karıştığı olaylarda yaşanan artışı uzmanlara sordu.

Okullardaki silahlı ve bıçaklı saldırılara bir yenisi eklendi. Eyüpsultan'da bir liseli, okuldan atılmasından sorumlu tuttuğu müdür İbrahim Oktugan'ı 5 kurşunla vurarak öldürdü.

İstanbul Eyüpsultan'daki Özel Final Akademi Anadolu Lisesi'nde silahlı dehşet yaşandı. Dün sabah saat 10.00 sıralarında atıldığı okulun önüne gelen Irak asıllı öğrenci Y.K., müdür İbrahim Oktugan'ın odasına girdi. Yanında getirdiği silahı belinden çıkaran Y.K., müdüre 5 el ateş etti.

5 AY SONRA BASKIN

Silah seslerini duyan öğrenci ve öğretmenler panik halinde sınıflarından dışarı çıktı. Müdür odasında kanlar içinde bulunan eğitimci, ambulansla kaldırıldığı hastanede doktorların tüm çabasına rağmen kurtarılamadı. Saldırı sonrası 4 öğrenci ifadeleri alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Saldırının ardından kaçan Y.K., polis tarafından kısa süre sonra yakalandı. Y.K.'nın Aralık 2023'te öğretmeni ve ardından okul müdürü İbrahim Oktugan'la yaşadığı sorunlardan sonra atıldığı öğrenildi. Saldırgan öğrenci, olaydan sonra sosyal medya hesabından video paylaştı. Kendi fotoğrafının olduğu videoda 'Kafasına sıktım' sözleri dikkat çekti.

BAKAN'DAN KINAMA

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, saldırıyı kınadı. Tekin yayınladığı taziye mesajında; 'Bu elim hadiseyi kınıyor, merhum eğitimcimiz İbrahim Oktugan'a yüce Allah'tan rahmet; ailesi, öğrencileri, mesai arkadaşları ve velilerimize sabır diliyorum. Hepimizi derinden etkileyen bu tür elim olayların bir daha yaşanmaması ve eğitim ortamlarının daha güvenli alanlar olması için çalışmalarımızı kararlılıkla sürdüreceğiz' dedi.

RUH SAĞLIĞI PANDEMİSİ KAPIDA

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, bir sonraki pandeminin ruh sağlığı sorunlarının olacağını belirtti; bundan da en çok gençlerin etkileneceğini vurguladı.

Türkiye'nin farklı bölgelerindeki görüşmeler ve etkinlikler için beş günlük ziyaret kapsamında İstanbul'a gelen DSö Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge, yeni küresel sağlık riskine dikkat çekti.

İnsanların ruh sağlığının güçlendirmenin öne-mine değinen Kluge, 'Ruh sağlığı sorunlarını 'bir sonraki pandemi' olarak adlandırıyorum. Dünyanın her yerinde, özellikle de COVID-19'da gençler tecrit altındaydı ve bu durum insanların ruh sağlığını da etkiledi. Hizmetlerimizden gördüğümüz kadarıyla gençlerde çok fazla kaygı ve uyku problemi var' dedi. AB ülkelerinde her altı kişiden birinin sıkıntı, endişe ve uyku sorunları yaşadığını aktaran Kluge, pandemi etkilerinin yanında bazı ülkelerde çocukların bile günde yaklaşık altı saat ekrana, bilgisayara veya telefona bakmasının da etkisi olduğunu belirtti. Kluge, şöyle devam etti:

ÖFKEYİ ARTIRIYOR

'Örneğin gençler, iklim konusunda endişeli. Dünyanın her yerinin ısındığını biliyorlar. Rusya-Ukrayna ve İsrail-Gazze arasında bir savaş var. İnsanlar bununla meşgul. 'Perma-kriz' dediğim bir dönemde yaşıyoruz, sürekli bir kriz var ve bu insanların ruhsal durumunu etkiliyor. Sağlık sadece iyi bir fiziksel durum değil, aynı zamanda çok güçlü bir zihinsel durumdur.' w AA

ÇOCUKLAR STRESE KARŞI DAHA HASSAS

MedIcana Ataköy Hastanesi'nden psikiyatri uzmanı Dr. Seda Tanrıverdi Oluğ, suça karışan; özellikle cinayet işleyen çocukların akıl sağlığına ya da madde kullanımı durumlarına bakmak gerektiğini belirtti. Kovid-19 pandemisinden sonra hastalık ve ölüm kaygısı, sosyal izolasyon, ekonomik sorunlar gibi pek çok stres faktörünün oluştuğuna dikkat çekerek şöyle dedi: 'Çocuklar ve ergenlerde olumsuz durumlarla baş etme yeteneği gelişmediği için stres ve travmaya karşı daha fazla hassaslar; daha çok etkileniyorlar. İnternet ve sosyal bağımlılığındaki artış kaygı, depresyon ve şiddete eğilimini ortaya çıkarabiliyor.'

SOSYAL MEDYA ÖFKEYİ TETİKLİYOR

Üsküdar Üniversitesi NP Etiler Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Aybeniz Yıldırım, ergenlikteki krizler devam ettikçe ruhsal problemlere dönüştüğünü belirtti. Temel nedenlerin ergenlik kaygıları, olumsuz bakış açıları ve ekonomik sebepler olduğunu söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: Ergenlik çağında olan kişilerin dürtüleri aktiftir. Cinnet ya da düşüncesiz hareketler olabiliyor. Ergenlik çağındakiler özellikle sosyal medyadan kolaylıkla etkilenebiliyor. Gördükleri hayata özenme, kendini yetersiz görme, kendilerini kıyaslama ve öfke sorunları gibi birçok önemli etkenleri vardır.'

15'LİK KARDEŞİ ÖLDÜRDÜ

Ankara'da ruhsal problemleri olan 15 yaşındaki Emirhan İ., kendisinden bir yaş büyük ablası Büşra Sıla İ. (16) ile tartıştı. Emirhan İ., eline aldığı bıçağı ablasının sırtına sapladı; genç kız sağlık ekiplerinin tüm müdahalelerine rağmen kurtarılamadı. Gözaltına alınan katil zanlısı tutuklandı.

KORKUTAN TABLO

3 Mayıs: Balıkesir'de D.D. (17), kendisini döven babasını öldürdü. Beyoğlu'nda yakalanan çocuk sürücü K.D. (15) polisin üzerine yürüdü.

2 Mayıs: Başakşehir'de 4 ay önce kuzenini bıçaklayan A.R.Ç. (15), bu kez kuzeninin yanındaki arkadaşını öldürdü. Esenyurt'ta bir öğrenci, 7 akranı tarafından sokakta bayılana kadar dövüldü; kolu kırıldı.

30 NİSAN: Bolu'da iki çocuk, iki akranı tarafından bıçaklandı.

27 NİSAN: Konya'da bir düğünde küçük çocuklar silahla havaya ateş etti.

26 NİSAN: Diyarbakır'da kırmızı ışıkta bekleyen araçtaki B.D.'ye (35) oğlu S.D. (17) ateş açtı; ağır yaralandı.

5 NİSAN: Kahramanmaraş'ta kız kardeşi E.T.T. (16) tarafından silahla vurulan Ruşen Sina T. (21) öldü.

24 NİSAN: Kahramanmaraş'ta 4 yaşındaki kız, 14 yaşındaki kuzeni tarafından boğazı kesilerek öldürüldü.

23 NİSAN: Bursa'da babasını öldüren Baran Ç. (16), sokakta havaya ateş açtı.

21 NİSAN: Gaziantep'te kız çocuğu S.Y. (14), babasını uykudayken boğazını keserek öldürdü.

2024-05-08T04:17:25Z dg43tfdfdgfd