KAFKASYA'DA üç ASıRLıK FıRSAT KAPıSı VE AZERBAYCAN

Daha dün gibi hatırlıyorum Azerbaycan, Karabağ ve diğer rayonlarını Ermeni işgalinden kurtardığını dünyaya duyurduğunda elde edilen başarıyı küçümseyerek Azerbaycan'ı Hankendi şehrini almamakla itham edenler vardı.

Bunlar hem gazete köşelerinden hem de kendi hesaplarından açık açık bu zaferin mahdut bir başarı olduğunu savunarak elde edilen zaferi itibarsızlaştırıyorlar ve Rus askerinin asla bölgeyi terk etmeyeceklerini söylüyorlardı.

30 senelik işgale ilk gününden son gününe kadar bizzat şahit olacak bir yaşa ve alakaya sahip birisi olarak Şuşa'nın geri alınarak Karabağ ve diğer rayonlarda elde edilen başarıların ne kadar büyük bir askeri ve siyasi başarı olduğunu o zaman dile getirdim, şimdi de getiriyorum.

Çünkü o tarihte kahraman Azerbaycan ordusunun işgal topraklarının yüzde 80'inden fazlasını Ermeni işgalinden kurtardıktan sonra geride kalan coğrafyada yaşayan işgalcilerin tutunabilmesinin mümkün olmadığını görebiliyorduk.

Ermenistan ile birleştirilmiş çok büyük işgal alanları yıllarca işgalcilere önemli bir yaşam habitatı oluşturdu lakin buraları elden çıkınca Hankendi'ye sıkışıp kalmış bir yapının sonsuza kadar düşmanca duygular içinde o coğrafyada yaşamayacağı aşikardı ve nitekim öyle de oldu.

Ayrıca bu sürede Azerbaycan devlet aklı durmaksızın işgalden kurtarılan alanları askerî açıdan tahkim etmekle kalmadı aynı zamanda da mamur hale getirdi.

Tüm bu olan biteni neden yazıyorum?

Çünkü dün Rus askerleri bölgeyi terk etti.

Peki, 1960 kişilik Rus Barış Gücü ne oldu da Azerbaycan topraklarını terk etme kararı aldı?

Rusya kontrol ettiği bu 4 bin kilometrekarelik alan sayesinde Güney Kafkasya'da son derece önemli bir pozisyon yakalamışken, bu pozisyonundan neden taviz verdi?

Üstelik Ermenistan Başbakanı Paşinyan Rusların Ermenistan topraklarını terk etmesi için sadece dört ay Ruslara süre tanımışken, Rusya neden bir de Azerbaycan'dan çekilsin?

İşte burada birinci husus Ukrayna sahasında yaşanan son gelişmeler.

Yani, Ukrayna cephesi Rusya'yı buna mecbur etti zira 2 bin kişilik bir kara gücü dahi şu sıralar Rusya açısından son derece kıymetli. Bu bahar ayları ile birlikte Ukrayna savunma hatlarının daha fazla Rus saldırılarına dayanamayacağı konuşulurken, Rusya tüm gücünü Ukrayna sahasına teksif etmek istiyor.

İkinci husus ise 19 Eylül 2023'te Azerbaycan'ın başlattığı teröre karşı mücadele operasyonu.

Bu operasyon ile 100 binin üzerindeki Karabağ Ermenisi Azerbaycan topraklarını terk etti. Bugün bölgede yaşayan sadece 50 Ermeni'nin kalması çatışmalardan korunması gereken halk algısını da ortadan kaldırdı.

Bu denge değişikliği de Aliyev'in Rusya'yı ikna etmesinde önemli bir etken oldu ve 15 Ekim 2023 tarihinde Hankendi vilayetine de Azerbaycan bayrağı çekildi.

Bu türden durumlarda kazancın maksimize edilmesi adına bazı şartları zorladığınızda evdeki bulgurdan da olma ihtimaliniz ile karşınıza çıkan fırsatı elinizin tersi ile itmeme arasındaki hassas dengeyi iyi ayarlayabilmek esas sanattır.

Azerbaycan açısından Ukrayna savaşının ortaya çıkışı, Rusya ile oluşturduğu dengeli siyaset ve Avrupa'nın Azerbaycan gazına duyduğu ihtiyaç son derece önemli amiller olmuş ve Azerbaycan kendi topraklarının tamamını hem Ermeni işgalcilerden kurtarmış hem de Rus askerinin varlığından.

Bu vakitten sonra yapılması gereken, şimdi olduğu gibi tüm Azerbaycan'ı askerî açıdan tahkim etmeye ve ülkenin işgalden kurtarılan topraklarını mamur hale getirmeye devam etmek olmalıdır.

2024-04-24T04:15:25Z dg43tfdfdgfd