EN çOK GöRüş OKUL öNCESINE

MEB'in yeni müfredat taslağına 10 günde 62 bin 333 görüş ve öneri geldi. Okul öncesi için 12 bin 151 görüş gelirken; en çok geri bildirim yapan iller İstanbul, Ankara ve Adıyaman oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı geçtiğimiz 26 Nisan'da tüm öğretim kademelerindeki zorunlu derslere ait 'Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli' yeni müfredat taslağı kamuoyunun görüşüne sundu. Yeni müfredat, gelecek eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi, ilkokul birinci sınıf, ortaokul beşinci sınıf ve lise dokuzuncu sınıflarda kademeli şekilde uygulanmaya başlanacak.

TOPLAM 63 BİN 333 ÖNERİ

Yeni müfredat taslağı için 'gorusoneri.meb.gov.tr' adresine 62 bin 333 görüş ve öneri yapıldı. Yeni müfredat taslağındaki öğretim Programları Ortak Metni 16 bin 139 ile en çok görüş gelen metin oldu. Okul öncesi için 12 bin 151, İnsan Hakları Vatandaşlık ve Demokrasi dersi için 3 bin 467, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi için ise 3 bin 187 görüş geldi.

EN AZ GÖRÜŞ KİLİS VE ARDAHAN'DAN

Bu dersleri, 3 bin görüş ile İlkokul Türkçesi, 2 bin 411 görüş ile Fen Bilimleri, bin 684 görüş ile Kur'an-ı Kerim, bin 674 ile İlkokul Matematiği dersleri izledi.

Branşlar ile yapılan görüşlerde ilk üç sırayı 10 bin 612 ile okul öncesi, 6 bin 879 ile sınıf öğretmenliği, 2 bin 987 görüş ile din kültürü ve ahlak bilgisi aldı. En çok görüş bildiren iller, İstanbul, Ankara, Adıyaman ve Nevşehir oldu. Yeni müfretada en az görüş gelen iller ise Kilis, Tunceli ve Ardahan oldu. w BÜLENT ŞANLIKAN

EĞİTİMİN BAŞLANGIÇ NOKTASI

Eğitimci-Yazar Sadık Gültekin: 'Okul öncesi eğitim bu işin temeli diyebiliriz. Öğretmenlerimizin bu alanda daha fazla görüş bildirmesi son derece doğaldır. Çünkü eğitimin ilk adımları buralarda başlıyor. Bir başka konu da insan hakları ve dini konular. Oldukça hassas konular. Buradaki sözlü eleştiri farklı noktalara çekilebilir. Dolayısıyla müfredata uygun olarak bu görüşlerin bildirilmesi dile getirilmesi en azından kişinin üzerindeki olumsuz yorumları ortadan kaldırabilecek olduğundan daha fazla soru gelmiş olabilir. Dolayısıyla askı süreci bir platform görevi işlevi görmüş. Konuyu din ve insan haklarına indirgemeden bence önemli bir detay da matematik, fizik, kimya ya da biyoloji gibi tem branşlarda daha az görüş bildirilmesi de bence tartışılmaya değer bir konu.'

MATEMATİK DAHA ÇOK TARTIŞILMALI

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ne yapılan görüşlerin dağılımı değerlendiren SOMİDER Başkanı Prof. Dr. Levent Eraslan, 'Görüşlerin sayısının yüksek olması eğitim sistemimize dair geniş bir katılımın ve ilginin olduğunu gösteriyor. Bu katılımın, yeni müfredatın geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için oldukça değerli olduğunu düşünüyorum' dedi. Eraslan, ilk sıralarda öğretim Programları Ortak Metni, Okul öncesi Eğitim ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri olmasının dikkat çekici olduğunu belirterek şunları söyledi: 'Bu veriler bu alanların, eğitim sistemimizde en çok ilgi çeken ve tartışılan konular arasında olduğunu gösteriyor. Matematik ile ilgili görüşlerin 8'inci sırada yer alması ise, bu alanda belki de daha fazla tartışmaya ve görüşmeye ihtiyaç olduğunu düşündürüyor.'

20 BİN ÖĞRETMEN ATANACAK

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, Hazine ve Maliye Bakanı ile ilgili ekonomi kurmaylarıyla yaptıkları görüşmeler sonunda 20 bin öğretmen ataması konusunda uzlaştıklarını belirterek 'Eğitim camiamıza hayırlı olsun' dedi. Öğretmen atamalarında yüzde 50 KPSS puanı, yüzde 50 mülakat puanı belirleyici olacak. Ön başvurular 20 Mayıs'tan itibaren alınacak. 10 Haziran günü sözlü sınav merkezleri ilan edilecek. 1 Temmuz'dan itibaren de sözlü sınavlar yapılacak. Branş paylaşımlarına değinen Bakan Tekin, şunları söyledi:

SINIF ÖĞRETMENLİĞİ İLK SIRADA

'En çok alım yapmayı planladığımız 5 alan; sınıf öğretmenliği için 3 bin 263, özel eğitim öğretmenliği için 2 bin 499, rehberlik 1597, din kültürü ve ahlak bilgisi 1594, İngilizce 968. Bunlar tamamen; Bakanlığımızın, Personel Genel Müdürlüğü'nün tespit ettiği, ilçe, il ve Türkiye bazlı ihtiyaç oranlarıyla bize tahsis edilen kadronun arasında kurduğumuz bir orantı neticesinde elde ettiğimiz rakam.'

Tekin, öğretmen atamalarında 'deneme' tarzı bir mülakatın gerekli olduğunu dile getirdiğini hatırlatarak, şöyle devam etti: 'Süreçle ilgili olarak adalet kaygısı, güven kaygısı güden bütün arkadaşlarımızı, bu konuda aldığımız tedbirleri bir kez okumaya davet ediyorum. Tedbirler çerçevesinde hiçbir arkadaşımızın hakkının yenmediği bir süreç yürüteceğiz. KPSS skorunun yüzde 50'si ve mülakatların yüzde 50'si alınarak hesap edilecek bir atama puanı üzerinden sürecin yürütülmesine ilişkin de yönetmelik değişikliğimizi yayımlanmak üzere Resmi Gazete'ye göndereceğiz' dedi.

2024-05-08T04:47:21Z dg43tfdfdgfd