ÖNCE AMASYA şIMDI BURSA’DA SU ENDIşESI

GÜLDEN ÇOKTAN - Yağışların azalması ve sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi birçok ilde barajların doluluk oranını da etkiledi.

Bazı şehirlerde içme suyu erişimi kısıtlamaları gündeme gelirken Amasya Belediye Başkanı Turgay Sevindi, kentin 10 gün yetecek kadar suyu kaldığını söyledi. Yağışların olmaması nedeniyle sıkıntı yaşanıldığını aktaran Sevindi, gece saatlerinde insanları mağdur etmeden su kesintisi yaptıklarını ve böylelikle depolardaki eksiği gidermeye çalıştıklarını açıkladı.

Bursa Yenişehir ilçesinde de çiftçilerin, tarımsal sulamada kullandığı Boğazköy Barajı, dibi gördü. Çiftçiler, yeterli sulamayı yapamadığı için ürünlerinin yanmasından endişe ediyor. Terziler Köyü muhtarı Ramazan Akyıldız, çiftçiler olarak su krizi yaşamaya başladıklarını belirterek, “Kendi köyümüze ait sulama göletimiz vardı. Ama oraya su temin edilmedi. Şimdi de barajda su kalmayınca çiftçiler olarak biz mağdur oluyoruz. Orası bir sulama göleti. Ama elektrik üretimi de yapılıyor. Burası tarım havzası. Elektrik bulunabilir ama suyu biz nereden bulacağız, ürünlerimizi nasıl sulayacağız?” dedi.

Servis ücretleri yolda bırakacak! Taksi daha az yazıyor...

SIKINTIYI ÇİFTÇİ ÇEKİYOR

Bursa Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş da, barajın belli bir seviyeden sonrasının elektrik üretimine verildiğini belirterek şunları söyledi: “Bu sene hava şartlarının kötü gitmesinden dolayı burayı 30 Nisan veya 15 Mayıs’ta kapatmaları gerekirken kapatılmadı. Bir ay geç kapatıldı. Şimdi sıkıntıyı hep birlikte yaşıyoruz. DSİ buna çözüm bulamıyor. Yapılan hataların sıkıntısını çiftçiler çekiyor.”

'ÖLÜ HACİM' SEVİYESİ

Bursa ve Amasya’da yaşanan su temini sorununun ülkemizde yaşanan bölgesel kuraklığın bir sonucu olduğunu belirten Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız, Amasya’ya su temin edilen Yedikır Barajı’nın ‘ölü hacim’ seviyesine gerilediğine dikkat çekti. Yıldız, “Amasya bölgesindeki barajlar, göletler geçen yılın sonbahar ve kış yağışlarının yetersiz olması nedeniyle yeterince dolmadı. Bu durum sulama suyu için kullanılan Yedikır Barajı’ndaki suyu da olumsuz etkiledi. Geçen yıl bu dönemde yüzde 30 oranında dolu olan barajdaki su miktarı, ölü hacim seviyesinin de altına indi. Amasya ili Merkez İlçesine temin edilen suyun yüzde 60’ı Akdağ su kaynaklarından yüzde 40’ı ise yeraltı suyu kuyularından karşılanıyordu. Fakat Akdağ kaynağı her ay aynı verimle ilçeye su veremiyor. Akdağ kaynağının yetersiz olduğu durumlarda, su temini kuyulardan destekleniyor. Bu yıl bu kaynaklardan gelen su azaldı ve kuyulardan çekilen su da talebi karşılamada yetersiz kaldı” dedi.

7.4'lük depremden 30 gün önce görüldü! 'Kıyamet balığı' son işareti nerede verdi?

EĞİRDİR GÖLÜ GÜNDEN GÜNE ERİYOR

Isparta’nın Eğirdir ilçesinden adını alan, Isparta il merkezi, Eğirdir, Yalvaç, Senirkent, Gelendost ilçelerine hem içme hem de tarımsal olarak yüzyıllardır su veren Eğirdir Gölü’nün içler acısı hali, bu kez havadan görüntülendi. Son yıllarda su seviyesini hızla kaybetmeye başlayan Eğirdir Gölübazı yerlerde kuruyan alanı kıyıdan 1 kilometreyi aşıyor.Gözlemci pilot Selçuk Çevikbaş, hızla kuruyan Eğirdir Gölü’nü, eğitim uçuşları sırasında havadan görüntüledi. Orta kısımlarda su seviyesinin neredeyse yok denecek kadar azaldığını ve adacıklar oluştuğunu kaydeden Çevikbaş, gölün ikiye bölünmek üzere olduğuna dikkati çekti. - İHA

Borsada parası olanlar dikkat: Piyasalarda yön ne olacak? Çarpıcı tahmin

SU AZALINCA TARİHİ ÇAKMAK HATTI ORTAYA ÇIKTI

Büyükçekmece Baraj Gölü’nde su seviyesinin düşmesiyle, 2. Dünya Savaşı öncesinde olası bir Alman saldırısına karşı Mareşal Fevzi Çakmak tarafından Çatalca’da yaptırılan beton siper ve tünellerden oluşan Çakmak Hattı’nın bir bölümü günyüzüne çıktı. 7 ay önce Büyükçekmece’deki su seviyesi yüzde 73.26 olarak ölçülürken, bugün barajdaki doluluk oranı yüzde 47.35 olarak ölçüldü. Tarihi hattın ortaya çıkan kısımlarının otlarla kaplandığı görüldü. - DHA

2024-08-27T04:15:03Z dg43tfdfdgfd